Η Κατερίνα αισθάνεται σιγουριά στο Erodate.gr και θέλει να μοιραστεί τις φώτος της με τους χρήστες που επιθυμεί…

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει γυναίκες να διαμαρτύρονται για τον τρόπο και τη συχνότητα με την οποία τις προσεγγίζουν οι άντρες, λέγοντας οτι “δεν υπάρχουν πλέον αληθινά αρσενικά” ή οτι “οι άντρες σήμερα δεν τις φλερτάρουν όσο εκείνες θα ήθελαν”.

Ανεξάρτητα από το ποιά είναι η προσωπική άποψη του καθενός (ή τον αν και κατά πόσο ευθύνονται και οι ίδιες για το γεγονός αυτό) το σίγουρο είναι οτι στην εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της χειραφέτησης της γυναίκας οι ψηφιακές ευκολίες δίνουν στις κυρίες τη δυνατότητα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και εκείνες δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Εξάλλου, το διαδίκτυο προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες και η σημερινή γυναίκα γνωρίζει πλέον πολύ καλά πως να τις εκμεταλλευτεί για να πάρει αυτό που θέλει.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στο φως της δημοσιότητας οι δημοφιλέστερες ιστοσελίδες γνωριμιών τα γυναικεία προφίλ τριπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που αποδεικνύει οτι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και, σε καμία περίπτωση, Ελληνικό. Τι συμβαίνει όμως στα μέρη μας; Σε τι βαθμό αντικατοπτρίζει η παγκόσμια τάση την Ελληνική πραγματικότητα; Φαίνεται οτι στη χώρα μας τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά όσον αφορά τη, δημοφιλή πλέον, δραστηριότητα των ερωτικών γνωριμιών μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Erodate.gr , της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας γνωριμιών στην Ελλάδα, οι γυναίκες που αναζητούν ερωτικές γνωριμίες online είναι 5 φορές περισσότερες απ’ ότι ήταν πριν από ένα χρόνο, γεγονός που σημαίνει οτι η Ελληνίδες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το ίντερνετ για την αναζήτηση του συντρόφου τους. Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί τις γυναίκες της χώρας μας σ’ αυτό; Που οφείλεται αυτή η μαζική χρήση ιστοσελίδων όπως το erodate.gr για την εύρεση του ερωτικού τους παρτενέρ;

Φαίνεται οτι η Ελληνίδα του 21ου αιώνα, σε αντίθεση με ο,τι συνέβαινε μέχρι και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, είναι αρκετά απελευθερωμένη και δυναμική. Είναι αποφασισμένη να πάρει αυτό που θέλει, άρα, αν οι άντρες δεν την πλησιάζουν στο βαθμό που εκείνη επιθυμεί, είναι διατεθειμένη να τους πλησιάσει εκείνη (εξάλλου, είναι γνωστό οτι στην πραγματικότητα η γυναίκα επιλέγει τον σύντροφο της, όσο και αν ο άντρας αρέσκεται να νομίζει οτι έχει το πάνω χέρι). Και ποιος χώρος θα μπορούσε να είναι καταλληλότερος για μια κυρία που τολμά να κάνει το πρώτο βήμα από μια μεγάλη και δημοφιλή κοινότητα γνωριμιών που εξασφαλίζει την ανωνυμία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των μελών της; Απολύτως καμία.

“Αυτό είναι που με έκανε να φλερτάρω περισσότερο online παρά στην καθημερινή μου ζωή”, μας λέει η Κατερίνα (που προτίμησε να μας δώσει άλλο όνομα από το πραγματικό για λόγους ανωνυμίας), χρήστης του Erodate.gr τα τελευταία 2 χρόνια. “Η σιγουριά που αισθάνομαι οτι θα μοιραστώ τις φωτογραφίες μου μόνο όταν εγώ θελήσω με τους χρήστες που επιθυμώ, καθώς και η βεβαιότητα οτι τα στοιχεία μου προστατεύονται είναι μια πολυτέλεια που δεν έχεις όταν φλερτάρεις πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα κλαμπ ή μια καφετέρια”.

Το διαδικτυακό φλερτ σου δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσεις βήμα-βήμα, χωρίς βιασύνες, να αποκαλύψεις τον εαυτό σου στον άλλο με το δικό σου ρυθμό, από την άνεση του καναπέ σου και, και χωρίς ντροπές. Εξάλλου, πόσο κοστίζει μια σύντομη κουβέντα στο chat; Λίγα μόνο λεπτά. Αν αναλογιστεί κανείς πόσα μπορεί να σου προσφέρει, όμως, αντιλαμβάνεται οτι το διαδικτυακό φλερτ δεν είναι απλώς σημείο των καιρών αλλά μια επανάσταση στον τρόπο γνωριμιών μεταξύ των ανθρώπων.

“Σου προσφέρει χιλιάδες επιλογές, πράγμα που δε συμβαίνει στην offline ζωή”, μας εξηγεί η Μαρία (αυτό δεν είναι το αληθινό της όνομα). Υπάρχουν χιλιάδες υπέροχοι άντρες εκεί έξω, τους οποίους δεν προλαβαίνεις να γνωρίσεις κατά τη διάρκεια της βραδινής σου βόλτας, οι οποίοι επιθυμούν να ανταλλάξουν δυο κουβέντες μαζί σου. Φυσικά και δε θα ταιριάξεις με όλους, όμως, σίγουρα με κάποιους μιλάτε την ίδια γλώσσα και θέλετε τα ίδια πράγματα. Επιπλέον, μιλώντας μέσω του πληκτρολογίου δε ντρέπομαι να πω οτι, για παράδειγμα, απόψε θέλω να κάνω μια γνωριμία για σεξ. Απεναντίας, όταν γνωρίσω κάποιον άντρα από κοντά, πως θα του πω οτι μπορεί τη συγκεκριμένη βραδιά να επιθυμώ ένα one night stand χωρίς να φανώ εύκολη;“

Κάπως έτσι φτάνουμε στο λεπτό ζήτημα του τι ζητάει ο καθένας μας από μια γνωριμία; Σχέση; Σεξ; Γάμο; Στο κομμάτι αυτό πλατφόρμες γνωριμιών όπως το Erodate σου δίνουν τη δυνατότητα να φιλτράρεις τους επίδοξους…Δον Ζουάν γλιτώνοντας χρόνο.

“Στην έξω ζωή πρέπει να κάνεις 1-2 ραντεβού για να μάθεις τι ζητάει ο άλλος. Όμως, στις σελίδες γνωριμιών μπορείς να επιλέξεις τα «θέλω» σου και να επικοινωνήσεις μόνο με όσα προφίλ έχουν τις ίδιες συνήθειες ή επιθυμίες με εσένα. Έτσι θα ξέρεις από την αρχή οτι δεν αφιερώνεις χρόνο σε γνωριμίες ή συζητήσεις που δεν θα οδηγήσουν πουθενά”.

Φυσικά, η ανωνυμία και η ασφάλεια του υπολογιστή δεν έχει μόνο θετικά. Τι συμβαίνει όταν ο χρήστης που βρίσκεται στην άλλη πλευρά εκμεταλεύεται την ανωνυμία που του προσφέρει το διαδίκτυο για να “πλασάρει” έναν εαυτό διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα;

“Το να συνομιλείς με κάποιον που προσποιείται οτι είναι κάτι διαφορετικό από τον αληθινό του εαυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Συμβαίνει στο facebook, στο twitter, παντού, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις σελίδες γνωριμιών”, εξηγεί η Μαρία. “Ωστόσο, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επιλέγεις στην τύχη μια ιστοσελίδα για να φλερτάρεις. Προσωπικά, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ασφάλεια μου, γι’ αυτό και δεν ρισκάρω με τέτοια θέματα. Στο Erodate.gr ξέρω οτι μπορώ να επιλέξω να συνομιλήσω με ανθρώπους που έχουν επαληθεύσει το προφίλ τους, και αυτό με κάνει να αισθάνομαι πιο ασφαλής. Παράλληλα, οι κανονισμοί ασφαλείας της σελίδας μου δίνουν τη σιγουριά οτι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να με εξαπατήσει ή να κοροϊδέψει. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχω επιλέξει τη συγκεκριμένη σελίδα για να κάνω ερωτικές γνωριμίες. Φυσικά, υπάρχουν και άνθρωποι που δε δίνουν τόσο μεγάλη σημασία σ’ αυτό το κομμάτι, οπότε, μπορούν να απευθυνθούν σε περισσότερες ιστοσελίδες για να κάνουν ερωτικές γνωριμίες.”

Φυσικά, όσες ευκολίες και ανέσεις και αν μας παρέχει μια μεγάλη κοινότητα γνωριμιών όπως το Erodate.gr, όση ασφάλεια και αν μας προσφέρει, όσες χιλιάδες μέλη και αν μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε με λίγα μόνο κλικ από την άνεση του καναπέ μας, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε οτι το φλερτ απαιτεί διάθεση, στόχο και φαντασία. Να ξέρεις τι θέλεις και πως να το αποκτήσεις. Να γίνεις δημιουργικός, ευρηματικός και πρωτότυπος όταν προσεγγίζεις το άλλο φύλλο, ώστε να κάνεις τον/την υποψήφια παρτενέρ σου να δει από την αρχή οτι αξίζει τον κόπο να σε γνωρίσει καλύτερα και να ανταλλάξει μερικές κουβέντες μαζί σου. Όχι πολλές. Μόνο όσες χρειάζονται για να δει σ’ εσένα τον άνθρωπο που αναζητά…